český týdeník | založeno 1968 | Vydavatel: Milan  Horák

ČLÁNKY

Výčepní pulty vyměnili za chmelovou brigádu

Sedmnáct výčepních včetně těch nejlepších mistrů svého řemesla zamířilo na chmelovou brigádu na Rakovnicko. Než se znovu otevřou hospody, přijali nabídku Plzeňského Prazdroje, aby šli pomoc s pracemi na chmelnice, kde kvůli koronavirové krizi scházejí sezonní zaměstnanci. Aby měli co na podzim čepovat, pomohou teď se zapichováním drátků, po kterých se chmel pne.

 

Pěstitelé chmele potřebují na jaře velké množství brigádníků na zapichování chmelovodičů k jednotlivým rostlinám, a právě na ně obvykle najímají brigádníky ze zahraničí. Vlivem nouzového stavu kvůli šíření koronaviru letos sháněli pracovníky v Česku.

 

 

Není brigáda jako brigáda

Když se o tom dozvěděl emeritní vrchní sládek Prazdroje Václav Berka, věděl, jak by to šlo vyřešit. „Výčepní mě napadli hned. Jsou to chlapi, kteří se práce nebojí a teď mají navíc nucené volno. K chmelu mají vztah a chmelová brigáda je pro ně příležitostí, jak přispět k tomu, aby se letos vypěstovalo dostatek chmele pro plzeňské pivo. A pro výčepní to bude dvojnásobná radost, když svým hostům načepují, co si sami vypěstovali,“ vysvětluje Václav Berka.

 

Pořád u piva

„Hospody jsou pořád zavřené, chybí mi štamgasti i kolegové. Když se objevila možnost vyjet společně s dalšími výčepními na chmel, neváhal jsem a brigádu jsem hned vzal,“ říká Miroslav Nekolný, známý též jako Pantáta výčepní, loňský finalista soutěže Pilsner Urquell Master Bartender a výčepní pražské restaurace Červený jelen. Pro chmelnici se rozhodl proto, že – byť zprostředkovaně – zůstane stále u piva. „Chmel je koření piva a jsem rád, že můžu napomoct tomu, aby toho koření bylo i letos dost a my tak měli na podzim co čepovat našim štamgastům,“ dodává.

 

 

Peníze na druhém místě

V Hořesedlech stráví většina výčepních zhruba dva týdny v závislosti na aktuální situaci, u chmelnice během té doby i bydlí. „Peníze nejsou úplně na prvním místě, byť možnost si teď přivydělat je fajn. Od počátku jsem chtěl jít někam, kde je to spjaté s oborem, takže když se naskytla možnost jet na chmel a pomoci pivu, tak jsem neváhal,“ doplňuje Ondřej Rozsypal, který čepuje v plzeňské hospodě Lékárna.

 

Autor: (až), Foto: Plzeňský Prazdroj

Partneři

Diamant Expo

Milan Horák

Naše rodina

Ostrovní 30
110 00, Praha 1

telefon: +420 224 932 034
fax: +420 224 932 034
email: rodina@rodinaonline.cz

IČO: 15095568
DIČ: CZ480307270

Website Security Test